måndag 31 mars 2008

Venussko

Regnet öser ner men det är varmt. Tripp till handelsträdgården för inköp av kalk till gräsmattan och utan att jag hann tänka så var orkidér med hem.
Köp två betala för en-kunde inte motstå detta!
Den ena ser ni här. Paphiopedilum holdenii.söndag 30 mars 2008

Trädgård och kval

Äntligen har termometern krypit över 10 plus grader och jag kunde göra en inspektion runt i trädgården efter att par veckors snö och kyla.
Man blir förvånad hur bra det mesta tycks ha klarat sig.
Näckrostulpanen ovan skulle precis till att slå ut innan vintern slog till. Trots att knopparna har hängt oroväckande så blommar lökarna fint idag!
Tyvärr har vi inte haft sol,nästan tur för mig. Har med gott samvete varit inne i eftermiddag och följt två kvalmatcher i damhandboll(hela familjen brinner för denna sport).Först var det en rysligt spännande match i TV där svenska landslaget lyckades spela till sig en OS-biljett för första gången i historien!
Sen har det blivit att kika på Bodens hemsida. Stora dottern spelade kvalmatch till Elitserien.Följde den spännande drabbningen på webben minut för minut.Inte bra för hjärtat.Oavgjort och detta innebär att KvikSport får fortsätta kvaläventyret med match mot Stockholmslaget Spårvägen. Hemresan med tåg till Göteborg känns nog kortare för dotterns gäng.
Dags för en långpromenad!

fredag 28 mars 2008

PhotoHunt - High

This is a photo over Mont Blan, the highest mountain in Europe. It´s taken with Lake Geneva in the front.

View other PhotoHunt participants here!

Bäst och Pest

Jag är utmanad av Ninni att visa vad som är Bäst och Pest hos mig.
Ni som har varit inne på denna sida tidigare vet nog vad som är bäst, uterummet givetvis. Finns inget som slår detta underbara skapelse,mitt andningshål i alla lägen!Tänk vad jag fick tjata på hantverkarna innan jag fick till glaspartierna i taket. Alla försökte få mig att ta plast,men jag ville ha fri sikt mot stjärnorna!
Vi har renoverat det mesta i vårt enkla 70-tals hus sen vi flyttade in. Men det finns en orginaldel som är så fult enligt mitt tycke-plast handtagen till alla fula dörrar.
Ute är mina rabatter det som jag gillar bäst. Damen som hade huset före oss var trädgårdsfantast(Med i stans trädgårdsförening), så det var bara tacka och ta emot!Jag som inte visste något alls om trädgårdsskötsel för 7 år sedan. Nu är jag fast.
Första säsongen gick jag runt med trädgårds lexikon och försökte analysera vad som kom upp!
Just denna bild är från rabatten utanför mitt uterum.Detta är höstblomningen.
Pest i trädgården är dessa hemska häckberberis buskar runt halva tomten.Visserligen är den rätt vacker till hösten men dessa hemska taggar! Hela sommaren finns det alltid en tagg i något finger efter att jag rensat ogräs. Dessa ska bort!

Nu är det min tur att utmana några av er. Naturligtvis BARA om NI känner för det !
Om ni vill vara med så gäller följande:

Länka tillbaka till mig. Berätta vad som är BÄST och vad som är PEST i ditt hem och din ev. trädgård. Och utmana slutligen fem nya personer...


Önskar er och alla andra en härlig helg med en riddarsporre!onsdag 26 mars 2008

Favorit böcker

Efter alla iskalla bilder vill jag bjuda på en "dubbel" kungsängslilja från arkivet.Jag bara längtar att få fotografera dom live ute i trädgården. Har ett lite större bestånd under ett gammalt äppelträ.


Här ovan är två av mina favoriter för stunden. Inspirationskällor till både inköp och framför allt fotografering av snittblommor.

Böckerna är av London basserade designern Tricia Guild.

Den som heter kort och gott "Blomma" hittade jag på rea för flera år sedan och den större boken är helt nyutgiven . Båda innehåller massor av underbara foton och trevlig läsning. Inga häftiga komplicerade arrangemang utan hur man kan möblera ett helt rum med några enkla blommor.

Den lilla boken är nog i sin enkelhet en av de vackraste böcker jag läst.


tisdag 25 mars 2008

Ordlös Onsdag - Istid


Detta är sista isbilderna för säsongen.
Nu blir det bara varmare och skönare foton så det blir ordning på vårkänslorna!

Fler foton på temat Ordlös Onsdag hos Nejma i MarockoVåren spökar

Den här våren har varit lite nyckig. Nu har vi is spöken längs med stränderna.Vackert men ack så onödigt så här sent.
Påskriset nedan har också förhäxsats.
Imorgon är det ordlös onsdag,om ni törs ska ni få skåda något stående ordlöst kyligt.måndag 24 mars 2008

Glädje och sorg

Intensiv dag.Maken fyller år, så det har varit fika mest hela dagen med släkt och vänner.
Mitt i allt detta roliga finns spår av sorg.Idag är det 10 år sedan min allra bäst vän och mitt enda syskon dog efter ett par års sjukdom.Det går inte en dag utan att jag saknar och tänker på henne.Hur livet kan vara så grymt att en mamma till två små barn rycks bort.
Jag tar inget för givet.
Ta vara på er och era nära och kära!
Kram!

Stund i Ateljén


söndag 23 mars 2008

Den lilla fulingen

Först och främst vill jag tydliggöra att jag ska inte bli någon pelargon fanatiker. Ändå har jag förvånasvärd fin samling av små plantor i uterummet. Var kom de ifrån?Den första pelargonen var "Hitler" som bara tvingade sig på mig hos en nyfrälst pelargon väninna. Jag gillade bladverket mer än blomman som är giftigt röd orange. Den var väldigt populär i Sverige början av 1900-talet och gick även under namnet "Tyskpelargon". Under andra världskriget var detta namn inte så gångbart utan nu hette den plötsligt "Smålandspelargon". Friesdort är ett annat namn på denna Fjärilspelargon.
Denna planta har förökat sig oroväckande fort och står i ett hörn i uterummet med en lilja i liknande färg.

fredag 21 mars 2008

PhotoHunt - Metal

This is one of my favourite metals. The rescue club nr 7 that takes me out from the rough.


I wish everybody HAPPY EASTER!

Here in Sweden we say:Långfredags ART

Långfredagen har jag tillbringat i uterummet. Planterat om lite växter, fikat, ätit lunch , läst bloggar men framför allt har jag fotat.
Får jag bjuda på några helt färska alster!
Det brukar ju vara populärt med konstrundor till påsk.


Ha en fortsatt skön helg där ute!

torsdag 20 mars 2008

Stjärnblommor

I boken "Säg det med blommor" av Lotta Dimitriou och Ulf Schenkmanis
finns en förteckning över vilka blommor som förknippas med olika astrologiska stjärntecken.

Här har jag satt ihop min famils stjärnbukett.

Violen är maken, den väna varelsen som vill alla väl.Vill inte vara medelpunkten. Liljekonvaljen är stora dottern. Hon är ganska anspråkslös på avstånd men ju närmare du kommer henne ju vackrare blir hon som människa. Enkel men ljuvlig. Lilla syster liljan är hennes raka motsats. Tar mycket plats,syns och hörs. Till sist lilla jag som är rosen som slåss om herraväldet med liljan.Vill också bestämma, styra och ställa. Ljuv, men med vassa taggar.


I vår familj stämmer det så bra med blommorna.Hur är det hos er?


onsdag 19 mars 2008

Ledigt

Äntligen långledigt efter en "minnesvärd" vecka med data strul och sjukdomar.
Fredags känslan börjar infinna sig. Jag hoppar både storhandling och städning. Det får bli som det blir.
Mer snö väntas till imorgon. Har ni inget roligare för er, titta gärna in så ska ni få tips om lite blomster pyssel inför helgen!


söndag 16 mars 2008

Snökaos och rea fynd

Detta har varit utsikten från mitt arbetsrum hela dagen. Snö storm och folktomma gator. 3-4 dm nysnö, kraftig vind och lastbilar som blockerar vägarna till byn så att vi har varit utan den tunga genomfartstrafiken nästan hela dagen!(Rätt skönt det sista!)
För att inte deppa ihop helt så måste jag bara få visa min amaryllis som tröstar mig i uterummet. Det passar ju bra med en julblomma i all snö.
Ett par veckor efter jul köpte jag en amaryllis för 29 kr i min vanliga mat affär.Denna fantastiska lök har nu blommat konstant sen dess. Tre stänger med 4-5 blommor på varje.Sista klippte jag av och har den nu i en vas sen två veckor tillbaka.


Långvarig glädje för lite pengar!
Tankat energi

Hemma igen efter tre härliga dagar i fjällvärlden.
Massor av snö, sol, skidor både utför och på längden. God mat och dryck med nära vänner.
Jag tycker att jag är betydligt mer utvilad efter en vinter semester trots att man håller i gång mer, än under en ren solsemester.
Det här var första resan utan att döttrarna. I över tjugo år har vi haft den stora förmånen att få åka tillsammans till snön, i år fick vi inte ihop det. Men det är även skönt att äntligen få ren vuxentid.
Nu önskar jag sol så att jag kan kasta mig ner i en rabatt!(Tyvärr lovar SMHI snö!)

onsdag 12 mars 2008

Hälsning från snön

En liten fredagshälsning från snörika Sälen.
Ha en trevlig helg!


Tant Ruts blåsippa

Nu blommar tant Ruts blåsippa .Denna rara växt fick maken av en av sina gamla patienter ,drygt 90 år. Nu är Rut borta men hennes lilla sippa förökar sig i vår trädgård.

Så har ni en snäll "dentist"(det har ni väl?) som gillar trädgård, och ni har en planta över i trädgården varför inte dela med er så blir hon/han ännu snällare.


Nu drar jag till fjällen och hoppas på några fina snöiga dagar!

tisdag 11 mars 2008

Ordlös Onsdag - Spegling i droppar


(Nejma är fortvarande internet lös)

Tisdagstema-Badrum

Har inget tjusigt badrum att visa.Vi duschar.
Det får bli ett litet stilleben.
Denna lilla lungört väntade på mig när jag släpade mig hem från jobbet i kväll! Det var nästan att jag missade henne bakom brevlådan. En litet självsådd planta som dykt upp på tok för tidigt. Halva plantan fick följa med in den andra delen står där ute och huttrar.

måndag 10 mars 2008

Trädgårdsmässa

Rum och Trädgård hette utställningen på Sollentunamässan.
Där rusade jag runt en dryg timme i väntan på tåget hem i lördags.Jag var inte ensam.Små ledsna barn, trötta herrar och destå piggare damer som slogs om plantorna.
Vackrast var en vägg i gången utanför själva utställningen.Orkideerna ovan är från detta.Hade bara med mig "lilla Canon" så bilderna blev därefter.
Jag var väl inte jätte imponerad av urvalet. Saknade det där lilla extra, eller så var jag för trött att se det. I blomsterväg var det mest pelargoner, tulpaner och orkideer.
Försöker undvika pelargon stånden, är rädd för att bli fast i "pelargonhysterin".Som vanligt så misslyckades jag och kommer hem med fyra små plantor.

Bland de finare detaljerna var kungsängsliljorna nedan. Kommer inte till sitt rätta i fotot men man kan ana deras skönhet.
Vid hemkomsten spanade jag förgäves efter mina i trädgården. Fick åka till handelsträdgården och köpte några krukor.
Naturligtvis måste de dokumenteras, ska bara slå ut något.

Fick mersmak för mässor, får åka ner till Liseberg om någon månad!

söndag 9 mars 2008

Kungsängslilja


Askungen på bal

900 gäster(Sylvia och Carl-Gustav sviktade, de prioterade "Let´s Dance")Drink i Gyllenesalen, trerätters, fler glas på bordet än i de flesta affärer i min lilla stad. Underhållning med klass.Efter lång middag åter i Gyllenesalen där vi skakade loss till orkestern. Natten blev lång.Fick nypa mig i armen för att se att det inte bara var en dröm.
Enda lilla negativa var att min kurs startade redan klockan 8 morgonen efter.Lite sömn och hann inte ens äta hotell frukosten(det som är det bästa med hotellvistelser!).
Besök på trädgårdsmässa i Sollentuna på vägen hem.Återkommer med foton imorgon!

onsdag 5 mars 2008

PhotoHunt-Different
Crocus with different colors and size from my garden.
Vårlök

Senaste tillskottet i rabatten är den lilla vårlöken. Snö i natt!


Åker till kungliga huvudstaden. Kurs, kalas, lite shopping och trädgårdsmässa i Sollentuna."Tufft" program väntar!


tisdag 4 mars 2008

Ordlös Onsdag-Skogen vid stugan


Se fler bidrag!
Det ser ut att bli vikarien Krokofanten i Frankrike som tar hand om denna onsdag också.

Tisdagstema-Fritid


söndag 2 mars 2008

En krokus till


Solen fortsätter att stråla !
Skall ut och njuta en stund innan det är dags att göra sig "fin".Tjejmiddag väntar. Vi är ett gäng kollegor mellan 25 och 70 år som träffas hemma hos varandra ung en gång i månaden. Inget tråkigt program eller måsten. Äter och dricker gott. Löser världsproblemen, gnäller lite och har "görroligt"!.Vi något äldre får en nytändning av dom yngre som förhoppningsvis lär sig något av oss som redan gjort de flesta misstagen.
Till hösten blir der 25 års jubileum.

Livet är härligt..

Har haft en underbar dag i trädgården.Kan inte låta bli och sätta in ett foto som minne.
Rensat bort torrt i rabatten på framsidan så att lökarna kommer fram. Skurit ner avklippta grenar efter fruktträden som fick sig en omgång i onsdags.Detta varvat med fotografering och årets första utefika som pricken över i:et!
Nu återstår lite sport och kultur.Stadens zonta förening har en välgörenhets konsert med Tina Ahlin och Monica Dominiqou. Känns bra att blanda nytta med nöje!