fredag 29 februari 2008

PhotoHunt - Party

I think one glass of something sparkling is perfect start for a party.


"Skål och välkomna!"


You find more Photohunters here!

torsdag 28 februari 2008

Ranunkel

Ännu en av mina favoriter.(Ranunculus betyder lite groda!)
Lite "giftig" skönhet, växtsaften kan vara hudirriterande.
Vi har en billig blomsteraffär där man kan hitta snittblommor till låga priser. Tillgången varierar men vad sägs om en knippe ranunklar för 25 kr, papegojblomma för 20kr, snittamaryllissar för 30kr vid jul. Fyndade en bukett med 5 fantastiska fyllda pioner för 30 kr förra våren. En liten tripp in i denna shop är ett måste varje fredag!
Alla önskas en härlig helg!

Längre dagar

Det var ljust när jag åkte till jobbet i morse strax innan sju och det var ljust när äntligen jag kom hem strax före sex.Lång dag,det känns både i kropp och själ!
Sjunker ner i en stol i uterummet med en latte och njuter extra av det sista skymningsljuset. Låter blicken vila över den del av rabatten som blommar så det knakar.T.o.m tant Ruths blåsippor börjar slå ut.Krukorna med lökväxter som jag krävt upp från mer undanskymda platser av trädgården får kompletera.(När dom blommat ut,gräver jag tillbaka dessa och planterar ngt nytt.)
Just denna rabatt, den utanför ingången och den jag ser från groventren (där jag står och fixar tvätten) är de viktigaste. Måste ha något vackert att titta på.Resten kommer i andra hand, grannarna får ta det för vad de är. Trädgården är främst för min skull.

tisdag 26 februari 2008

Tisdagstema-Last

En av mina största laster är FIKA i alla dess former. När, var, hur och med vem somhelst. Det finns alltid en anledning till en kopp kaffe med tillbehör!
Fotot ovan är en ljuvlig fika för ett par somrar sedan.
Lördag förmiddag.Besök hos goda vänner på västkusten.Maken har sprungit förbi ett bageri innan vi tog lilla båten ut till badholmen.Morgon dopp(inte jag-är en badkruka,måste vara minst 21 grader) och sen härlig fika med utsikten nedan!
Nu är det dags för kvällsfika och ytterligare en mycket dold last-en dålig såpa på TV.måndag 25 februari 2008

Konst

Innan jag fick barn försökte jag måla en del. Olja tog lite för lång tid och akvarellerna ville aldrig bli som jag ville. Finns det något svårare än att få det där rätta ljuset och djupet i en akvarell. Det blir så lätt platt och mer som en illustration.
Har gått över till att beundra dom som kan det. Här är två av mina favorit tavlor hemma hos mig, skapade av två kvinliga konstnärer som verkligen får till det.
Akvarellen är målad av Aune Larris från Göteborgstrakten.Dom som älskar rosor ska ta en titt på hennes tavlor.Ibland kanske lite väl "söta" i min smak men hon behärskar tekniken till fullo.
Fotot nedanför är en del av en större tavla av May-Britt Östman Ljung. Hon arbetar mycket med trädtryck med inslag av bladguld och slagaluminium. Hon är mer abstrakt och lämnar lite mer till betraktarens egen fantasi.

söndag 24 februari 2008

Liten svaghet

Jag köper för mycket trädgårds, inrednings och fototidningar enligt maken.Han har nog rätt!
Jag står där i kassakön i matvaroaffären, tidningshyllan bredvid. Ska bara kika lite undertiden jag väntar.Vips så finns ytterligare ett magasin med hem!
Igentligen står det samma saker i de flesta tidningar och jag skulle kunna plocka fram en hög av förra säsongens tidningar(sparar alla). Minnet är ju så kort.
Senaste hytt i trädgården-porslinhyacinter och snöklockor blommar!


lördag 23 februari 2008

PhotoHunt-Wooden

I just have to show this shot I took just a few hours ago. I playd my first round of golf for this year. This is some wooden things beside the water barrier.
My first and orginal choice come here.
This is is one of the oldest small houses i the neighbourhood from the 14th century.
Imagin if the wooden walls could tell storys about everything that taked place here.


fredag 22 februari 2008

Alströmeria


Denna blomma är min favorit nummer ett när vi talar om snittblommor.
Hållbar(10-18 dagar), doftlös och finns i en mängd färger.
Blomman har fått sitt namn efter en av Carl von Linne´s elever Claes Ahlström.Han skickade frön av plantor som han fann i bergsområden i Sydafrika. Den ursprungliga vilda arten finns där.
Man kan även ha blomman som en utplanteringsväxt. Kan klara vintern i södra delen av landet om man har lite tur och täcker plantan vimtertid.(Fakta från Odla.nu)

Önskar er som kikat in en skön helg.Håll i hatten ute i blåsten!

torsdag 21 februari 2008

Monet och bildbehandling

Tänk om Monet hade målat av min lilla stad istället för London?

Nej.det inte sådant här vi gör under min bildbehandlingskurs.
Efter att kört genom alla grunderna,handlade tredje veckan om färgrymder, olika filformat som Jpeg, Tiff, Raw och Psd och vilket format och storlek en bild gör sig bäst på nätet.
Det var även dags för första inlämningsuppgiften. Jag som hade lovat mig att aldrig mer utsätta mig för något sådant. Det är över 25 år sedan jag slutade att studera på riktigt men jag får fortvarande lätt ångest vid tanken att behöva presentera något och bli bedömd. 18 år i skolbänken har gett sina men.
Men det är bara att skaka av sig prestationsångesten,jag gör ju detta bara för skojs skull!


tisdag 19 februari 2008

"Ordlös"Onsdag- Resville kvarnbro

Det blev ingen vanlig ordlös onsdag. Nejma i Marocko har nog något riktigt viktigt för sig.Visserligen improviserar vi andra lite på egen hand.
Annars stämmer just ordlös onsdag rätt bra in på mig.Jag är ledig från mitt jobb på onsdagar.Eftersom jag är omgiven av människor som jag måste kommunisera med hela tiden under arbetet är det skönt att bara vara "tyst" på min lediga dag.
Anledningen till min ledighet är "sekundär sjukdomsvinst".Jag kände att jag var tvungen att ha en paus i veckan när rebellerna i hjärtat härjade som värst.Nu är jag friskare än för 5 år sen men har behållit ledigheten.Jag är så glad att jag har möjlighet att priotera detta.
Idag har det varit mest pyssel med mina studier i digital bildbehandling.Kanske kan jag berätta lite imorgon.Nu ska jag göra en liten insats i sekreteriatet när döttrarnas gamla handbollslag spelar seriematch. Då lär det bli allt annat än tyst!

Tisdagstema-Längtan

Det finns så mycket jag längtar efter.
Men mest längtar jag till slutet av maj, när det är som vackrast.Då det är en njutning tom för mig att gå upp en tidig morgon, ta med fika som njuts efter några spelade golfhål på en tom bana.
I år är längtan större än någonsin eftersom "lillan" kommer hem från sin 5 månaders resa runt i världen.Anser mig inte vara någon större hönsmamma men det ska bli skönt när hon är på hemmaplan igen-hon är ju bara 19år.

måndag 18 februari 2008

Vår ?


Enligt almanackan är det vinter men verkligheten säger något annat. 11grader varmt här hemma och de första krokusarna håller på att slå ut!
(Det snöar i Grekland!)

söndag 17 februari 2008

Livsnjutaren och tävlingsdjävulen

Båda dessa bor i mig.
Njutaren vill gå långa promenader i fint väder med "stora" Canon runt halsen. I vinter har hon haft mycket att skylla på för att slippa gå ut i det gråtrista.
Nu ska golfkonditionen förbättras och om tre veckor måste jag komma i finklänningen. Livet är för kort för att bantas bort så nu måste tävlingsdjävulen plockas fram. Den lilla elakingen räknar steg,promenad längd och tid."Lilla" Canon i fickan tillsammans med iPod där en spännande deckare är inspelad. Då kan jag gå hur långt som helst!
På fötterna sitter mina trogna vänner som släpat mig runt som en bergsget i Korsika och runt alla "Lochar" i Skottland.
Vi ses i skogen!

fredag 15 februari 2008

Photo Hunt-Free

The Right of Public Access is a unique institution that makes everybody free to roam the Swedish countryside.
Yuo can walk,climp,go camping almost everywhere.You are free to pick flowers,berries and mushrooms in the countryside.Dogs are of course welcome, most of the year they can run free.


Read more about how we can enjoy the nature free here!

Yuo find more PhotoHunters here!

torsdag 14 februari 2008

Trädgårds Nytt

Vita, lime gröna och purpurröda julrosorna blommar för fullt.
Vintergäcken lyser som hundratals små solar lite överallt.
Snödropparna står i små klungor och fryser.
De olika sorters Alunrötters bladverk tävlar om att vara vackrast.(Favoritväxt!)
Taklöken börjar växa ut ur krukorna.
Klätterhortensians svällande knoppar slåss om uppmärksamheten bland fjolårets fröställningar.
onsdag 13 februari 2008

Med en enkel tulipan....

Igentligen skulle jag vilja ge er som läser detta en stor fång av rosor så här på Alla Hjärtans Dag!

Har nu bloggat sen årsskiftet. Är ingen större författare. Främsta anledningen till denna sida var för mig att få en kick och utveckla mitt fotointresse. Tack vare den stora variationen hos er bloggare har jag funnit så mycket mer! Det finns mängder med kul sidor om allt möjligt mellan himmel och jord .Bara tiden begränsar bloggandet!
Ett litet extra tack till Anna med dina fantastiskt underhållande texter, Ulla för alla underbara foton(jag ser och lär!), Ninni för spännande läsning om böcker,film och ditt o datt och Paulaz och Hanneles inspirerande sidor om allt möjligt.


Ni och alla andra ger en guldkant på min vardag!!!!
Ha en härlig Valantines dag och ta vara på er och era nära och kära!

tisdag 12 februari 2008

Ordlös Onsdag-Alien

Gissa vem som har köpt ett nytt Macro objektiv.....
Flera foton under temat Ordlös Onsdag hos Nejma i Marocko

Tisdagstema-Okänd

Okänt förälskat par har ristat in detta hjärta 1991 i en gammal bok.
Undrar om kärleken har hållit!
Du kanske också har ett litet träd med minnen efter en kärlek?
Det är aldrig försent,kanske ett till Alla Hjärtans Dag, men gör ett bara litet så trädet mår OK!

måndag 11 februari 2008

Om ett hjärta...
I kväll tittar jag på sista avsnittet av Solveig Ternströms serie. Tack och lov handlar detta om förhållandena inom svensk hjärtvård för ca 10 år sedan. Enligt experterna har mycket hänt sen bl.a. 1,6 miljonersklubben bildades och visade skillnaderna mellan vården för män och kvinner.
Tyvärr finns det mycket som behöver förbättras ytterligare. Enligt utredningar som presenteras på klubbens hemsida finns följande tänkvärd fakta.


 • Män får snabbare vård än kvinnor, fler undersökningar och provtagningar görs.

 • Kvinnor har mindre chans än män att få nyare, bättre och dyrare läkemedel.

 • Kvinnor får vänta längre på t.ex. gråstarrsop.

 • Mansdominansen är stor inom hjärtläkarkåren, kvinnliga hjärtläkare har det tuffare med t.ex. att slå sig fram i forskarvärlden.(enligt Dr Karin Schenk-Gustavsson,hjärtläkare och en av 1.6 miln klubbens frontfigurer.)

Med tanke på att kvinnor dubbelarbetar mer idag än de flesta av våra mödrar gjorde lär antalet kvinnliga hjärtpatienter bara öka. De som ska vårda oss är till största delen duktiga dubbelarbetande kvinnor i olika vårdyrken. 75% av de blivande doktorerna är ambitiösa flickor. Hur ska dessa orka?


Själv har jag en viss erfarenhet av hjärtvård. Har "rebeller"i mitt lilla hjärta som gör allt för att göra livet surt för mig. Periodvis trasslar de till rytmen när de för sitt grilla krig mot diktatorn i sinusknutan. Hittils har jag fått fantastisk vård. Men kötiderna i väntan på själva vården är på tok ALLDELES för långa!
söndag 10 februari 2008

Pelargonia

Är ingen större pelargonia fanatiker,men en och annan brukar hamna i krukorna.
Har en favorit. En riktigt mörk,mörk röd enkel hängpelargonia som jag köpt flera år i rad. Det finns aldrig något namn angivet, så om någon vet-skriv!Den blommar fint hela säsongen och är så vacker ihop med många andra växter.
Har försökt få plantorna att övervintra men misslyckas. De andra pelargoniorna jag har överlever men inte denna raring.
Favorit nummer två är "Hitler" men den fulingen tar vi annan gång.

fredag 8 februari 2008

PhotoHunt-Heavy


What can feel more heavy than the carrier bag you bring home from the provision shop on friday night?
Fredag


Slutar tidigt, handlar lite, plockar ordning lite, ställer fram nya tulpaner, fikar och funderar vad vi skall äta för gott till kvällen. Fredag eftermiddag-bästa stunden på hela veckan.
En hel helg framför mig. Inget specielt inplanerat,kan ta det som det kommer. Slipper vara jagad av klockan. Har man ett arbete där allting är indelat i 10 min hit och 20 min dit är detta extra lyxigt.
Du som kikar in önkas en härlig helg med eller utan sol!

onsdag 6 februari 2008

1670 kurskamrater...

..indelade i "små" grupper om ca 100 elever!(Ung lika många som fröna i alliumbollen ovan.) Det är min distanskurs "Digital bildbehandling" som körde igång förra veckan. Åldern på oss är från övre tonåren till 82! Tänk vilken spännande kursfest vi skulle kunna ha!
Första lektionen är avklarad och än så länge hänger jag med. Lärde mig naturligtvis en del nytt, det lär bli betydligt mer spännande längre fram.
Diskussionerna börjar gå varma i "klassrummet" ute i datarymden. Som vanligt är det mest "herrarna" som hörs , vi flickor är tystare som på högstadiet. Men här är det ju bara att ta för sig, kan inte skylla på någon lärare eller betygshets. Det ska bli vansinnigt roligt!
tisdag 5 februari 2008

Ordlös Onsdag- Anstruther


Flera foton under temat Ordlös Onsdag hos Nemja i Marocko

Tisdagtema -Cirkel

Denna blomster klocka finns i Edinburg. Den byggs upp varje sommar med ca 20 000 blommor i Princes Street Garden.
Förra säsongen hade man använt sig av fetbladsväxter.
Klockans visare består av taklök. Klicka på lilla bilden för förstorning!

Fler Tisdagsteman här!måndag 4 februari 2008

Äntligen...


...kom då solen!


Naturligtvis är det måndag och jobbardag. Tur nog slutar jag strax efter lunch, så snabbt hem(höll inte hastighetsgränserna-aja baja). Bryggde kaffe och packade ner detta tillsammans med kameran och så iväg. Ännu en lite för snabb biltur och äntligen...
En stillsam promande genom rena trollskogen och där hade jag klipporna i solnedgången! Det hade tom slutat att blåsa. Inte en människa eller en båt som störde tystnaden.Kan livet vara mycket skönare?
Jag tror vi är bortskämda här hemma i Sverige med allemansrätten. Många andra Europeer är nog avundsjuka på att vi kan ströva fritt och har "oändligt" lång kuststräcka som inte är bebyggd både vid våra insjöar och hav.

söndag 3 februari 2008

Flytta hemifrånJag vet att mina döttrar har flyttat hemifrån(nästan) eftersom


 • tvättkorgen är nästan tom hela tiden.

 • jag vågar köpa lite dyrare shampo och balsam utan att riskera att de blir kvarglömda i olika omklädnings rum runt halva landet.

 • jag kan trippa ut lättklädd till toa tidigt på morgonen utan att riskera möta svärsons kandidater.

 • jag slipper hoppa höjdhopp över skor, träningsväskor, kläder och skolväskor i grov entren.

 • jag inte behöver oroa mig över att varmvattnet har tagit slut när jag skall duscha.

 • badrummet inte är ockuperat mer än av maken.

 • jag handlar så lite mat.
 • jag inte kan skylla på någon när maken gnäller över röran här hemma.

 • maken blir mer och mer lik pappan i "Svensson och Svensson"
 • det är så tyst och tomt i huset.

Naturligtvis saknar jag döttrarna dagligen. Allting har sin tid, barnen kan inte bo kvar i sina rum hela livet, fadern skulle hemskt gärna ha de så!


lördag 2 februari 2008

PhotoHunt - Narrow

This narrow road leads to a lovely farm just outside my small hometown.
The photo is taken two years ago when we had a wonderfull winter.

fredag 1 februari 2008

SvartögaFick lust att göra årets första sådd.Har inte varit så mycket för att driva upp egna plantor, tiden har helt enkelt saknats.


Svartöga har jag köpt flera år som färdiga plantor. Har varit otroligt tacksamma att ha och göra med.Har gett dom några pinnar att klättra på och vatten. Sen har den blommat till frosten kommit.


Den vanligaste färgen i vår trädgårdshandel brukar vara orange. Inte min favorit färg så förra året hittade jag plantor som gick mer i aprikos. Hittade tyvärr inga vita .


Nu skall jag försöka odla fram mina egna vita-vi får väl se om jag lyckas. Blir dom OK tänkte jag ha några i uterummet men framför allt ska jag prova om plantorna vill slingra sig i en tidigt blommande buskros. Den skulle behövas piffas upp resten av sommaren.