onsdag 30 januari 2008

Tidig blomning


Det är bra snurrigt för växterna de här milda vädret.
För andra vintern i rad har jag fått "potatisblomman" att överleva i uterummet. Förra säsongen var den inte riktigt färdig isolerad och ingen uppvärmning. Då tappade den de flesta bladen men kom igen fint i mars. I år har den stått grön hela vintern och nu blommar den!

Från början var de tänkt att uterummet skulle hålla en temp på ca 5-10 plusgrader mitt i vintern för att jag skulle ha "medelhavs växter" där. Men som jag befarade har vi haft det mycket varmare, 15-18 grader och då blir det i varmaste laget för vissa växter. Kamelian som jag köpte förra vintern blommade fint hela våren, frodades ute trots den blöta sommaren. Den fick fnatt när jag tog in den i höstas, blommade direkt och sen gav den upp. Det blev för varmt.

Tyvärr får jag nog tänka om. Det har varit fasligt skönt att sitta och fika där ute hela säsongen.Man kan inte får allt!

tisdag 29 januari 2008

Ordlös Onsdag-Den "gamle" och havet

Tisdagstema-Ensam


Detta torkade kronblad blev liggande ensam på brickan efter att jag lyft bort en utblommad blomster kvast. Den låg där och bara och väntade på att bli dokumenterad.
Självvald ensamhet kan vara lyx i dagens stressade värld men är den påtvingad är det smärtsamt!

måndag 28 januari 2008

Spa helgÄntligen var det dax att ta ut den innestående födelsedagspresenten!Vi var 9 tjejer som for till Selma.

Maken hade nog förväntat sig få hem en pigg och utvilad hustru.Ack så fel!

Dels blev jag ju trött av varma bad, kroppsinpackningar, olje massage mm. Lägg till detta god mat, några glas vin och sent i säng. Det hade ju varit ofint av mig att lägga mig först nu när jag blev bjuden!

Men framförallt blev jag helt matt av att studera mina vänners träningsflit! Jag måste ha dom i genomsnitt bäst tränade gäng väninnor där snitt åldern är 50!Dom flesta 25-åringar är rena soffliggare jämfört med detta gäng.Jag är dock ett litet undantag.(Är ändå inte helt otränad!)


fredag 25 januari 2008

Photo Hunt-Old Fashioned

This is the Swedish Ship "Götheborg"-a reconstruction of a ship from the mid-18th century.
The orginal East Indiaman"Götheborg"ran aground at the entrance to Göteborg on 12 September 1745.The ship was fully laden with goods such as tea, porcelain, silk and spices, and had almost reached dock after her third voyage to China, which had lasted a full 30 months.


The Photo is taken in Stockholm just some mounths before she departed from the city of Götheborg on the 2nd of October 2005.She arrived in Shanghai China in the end of August 2006.
On the 9th of June 2007 she returned back to Sweden after a fantastic expedition!


Read more about this OLD FASHIONED ship at the site"The Swedish Ship Götheborg"


onsdag 23 januari 2008

Ordlös Onsdag


Fler Ordlös Onsdag inslag hos Nejma i Marocko!

tisdag 22 januari 2008

Tisdagstema-Yta


Detta är YTAN av övre skivan till min favoritmöbel hemma. Det en kalkstensplatta hämtad från Kinnekulle. I den kan man ana fosiler från djur från "urtiden"Möbeln är ett sidebord från Olby Design som har sin tillverkning i Skövde. Fantastiskt hantverk. Det är ren njutning att dra ut lådorna och sjkutdörrarna.Har informerat min a döttrar att detta skåp måste följa med mig resten av mitt liv. Blir jag dement så får dom släpa med det till boendet!


Se flera bidrag under Tisdagstemat här!

söndag 20 januari 2008

Fortsatt trädgårdsplanering.

Idag har jag gått och väntat mest på att solen skulle komma tillbaka nu när blåsten äntligen hade lagt sig. Men det blev aldrig utflyktsväder så det fick bli en runda i trädgården,
Det enda som hade tagit stryk av vinden var en uppstammad ros som jag hade klätt in med skydd mot kylan. Nu hade detta blivit ett vindfång och hela rosen lutade kraftigt.

Vintergäcken börjar slå ut sina små soliga blommor!Lite i tidigaste laget men ack så fint.
Det blev inte någon längre trädgårdsvistelse idag heller-små rått.Satte mig i uterummet med stor mugg kaffe och fortsatte mina planer hur rabatterna runt stenläggningen ska se ut.Gick åter in på Hannu Sarenström hemsida och tittade genom alla hans fina bilder från Linne trädgården vid Chelsea Flower Show i London.Gillar verkligen känslan som finns på dessa bilder. Lite stramt, mycket vitt , sten, träd men ändå lummigt! Har redan planterar mängder med växter med vita blommor och vita inslag i bladverket. Det ger så fin lyster när mörkret kommer och jag tillbringar stor del av inomhustiden i uterummet.
Hannu skriver också om sitt besök i Botaniska trädgården i Göteborg nu i helgen.Hade stor lust att åka ner jag med. Men vi blev bortbjudna och även den "förfärliga" stormen fick mig att tappa lusten.
Blev sugen på nya tulpaner men till min stora förtvivlan var det nästan slutsålt i min vanliga affär! Det fanns dock fina knippen med anemoner i blandade färger till rimligt pris.Helt underbart ljuvliga och dagen var räddad.
Väl hemma fick det bli våffelfika till handbollen ihop med goda vänner.Sverige vann och avslutningen av helgen blev perfekt!

onsdag 16 januari 2008

Photo Hunt - Important


There are so many important things, but the most important is my family and love ones. Unfortunately they don’t want take past with photo on this site.
So I go to my profession. Take care of you teeth! It’s important so you don’t have to visit me and my colleagues too often!

View Other PhotoHunt Participants
tisdag 15 januari 2008

Ordlös Onsdag-Vandring på KorsikaTisdagstema-Tre


Har jobbat hela dagen. Lika bra det då det har vägrade bli ljust ute idag.Väl hemma lyste helgens tulpanbukett upp vardagsrummet!
Hörde i radion att det var "Tulpanens Dag" idag och då blev mitt bidrag naturligtvis tre av mina soliga tulpaner!

Se flera tisdagteman

söndag 13 januari 2008

Vänner


Riktiga vänner är bland det viktigaste som finns.
Har i helgen träffat att par av mina käraste väninnor. Vi har känt varandra sen gymnasietiden,snart 35 år! Långa perioder har vi kanske inte setts pga vistelse utomlands. Men när vi väl hörts är det som igår!
Snart klarar sig våra barn på egen hand och förhoppningsvis blir det mer tid över till flitigare umgänge.
Det gäller att vårda sina kontakter. Oftast behövs det inte mycket. Ett vykort, mail eller telefonsamtal.
I morse när vi vaknade i äldsta dotterns studentlägenhet lyste solen!!!Vilken energikick. Det fick bli en tidig långpromenad i min gamla hemstad Göteborg innan vi var tvungna att åka norrut och hem.

fredag 11 januari 2008

PhotoHunt-Skinny

Here on the west coast of Sweden we have a terrible "winter" this year!Gray,rain,gray,rain..... I think we have seen the sun just 1 hour for the last month.
I miss the summer, sun,see and our beatiful archipelago! This skinny mast will represent my longing!

onsdag 9 januari 2008

Ordlös Onsdag-Frusna golfdrömmar


Tisdagstema-Flytt


I somras hade jag FLYTT födelsedagsfirandet och det regniga svenska sommaren hit till underbara skottland!
Här fanns allt. Vänligt folk, underbar skiftande natur, mysiga städer och byar, fantastiska trädgårdar, slott och inte minst golfkulturen.

måndag 7 januari 2008

Trädgårdsdrömmar


Riktigt ordentligt måndagstrött hamnar jag i soffan efter jobbet. Zappar fram till ett trädgårdsprogram från England på BBC Prime. Kvicknar till och får fram ett par böcker av Hannu Sarenström. Drömmer mig bort och börjar så smått planera rabatterna runt stenläggningen(mest blivande) utanför uterummet. Tänk om vi skulle satsa på en gammeldags syrenberså?Men rötterna från syren brukar ju sprida sig i mesta laget, det får nog bli ngt snällare.Förslag?
Av rena farten går jag in på Hannus hemsida och sen försvann den eftermiddagen!

söndag 6 januari 2008

Fotografering

Vilken härlig morgon! Vindstilla och snöflingorna dalade ner stora som fem kronor. Maken lovar att följa med på långpromenad men först sak han "bara" se skidor på längden, tvären med eller utan bössa!
I väntan på allt detta ska ta slut tar jag med kamera, stativ och de fina blommorna som gårdagens gäster hade med sig ut i uterummet. En läslampa och fin- klänningen sen igår stuvas med för att fixa ljus och bakgrund.Man tager vad man haver.
Gerberan, syrenen(!) och orkiden dokumenteras från alla håll. Mellan varven rusar jag förbi TV-soffan med minneskortet ut till datorn. Maken som börjar bli van har slutat att undra vad jag pysslar med.
När man börjar med en ny hobby så är man oftast som ett litet barn. Stolt över allt man gör tills man börjar studera dom som verkligen kan detta. Det är lätt att tappa lusten när man inser hur hopplöst mycket man har att lära. Men tack lov behöver man inte leva på sina hobbyn och det viktigaste är lusten att göra något för sig själv och sluta jämföra.
Inte slutade jag med golf bara för jag inte blev tour-spelare. Det är riktigt kul att hacka sig runt med trevligt sällskap och vackert väder.


fredag 4 januari 2008

PhotoHunt Delicious

My daughter baked gingerbread biscuits before she left Sweden for Australia!
I miss her so!

View Other PhotoHunt Participants

Rester av sommaren

Avslutade den iskalla morgonpromenaden med en snabbrunda i den sovande trädgården.
Plockade in lite fröställningar som fanns kvar.
För att inte drabbas av fullständig vinterdepression tog jag bilen till vår största trädgårdsbutik. Skulle bara kika men kommer naturligtvis hem med växtpåsen full med uppdrivna lökar. Krokus, pärlhyasinter och små,små tulpaner.Kändes direkt betydligt bättre. Kanske dax att kasta ut granen?

torsdag 3 januari 2008

Lek med PhotoshopDet är lite tomt nu när båda döttrarna är på vift. Maken och jag går här och tittar på varandra och undrar om det ska vara så här resten av livet.
Inte läge för trädgårdsprojekt på länge. Snön yr och det blåser svinkallt.
Men vad gör de, när man kan leka med Photoshop. Går in på Sveriges bästa Photoshop sida moderskeppet.se och vips har det gått ett par timmar.Detta är en fantastisk sida där ett par killar från Jönköping lär ut allt om P. Har hållit på ett par år och lärt mig lite då och då på egen hand. Nu är jag helt "såld" och skall tom gå en distans utbildning i digital fotobehandling nu till våren!
Resultatet av kvällens lekande blev en snabb omvandling av fotot ovan. Provade konstnärliga händelsepenseln allt enligt Mattias nya video på sidan ovan. Det kan säkert bli riktigt fina "verk" om man lär sig tekniken och blandar med lite annan handpåläggning. Betydligt roligare än dom färdiga konstnärliga filtrern!

onsdag 2 januari 2008

Arbetsdag igen!


Första arbetsdagen efter 10 dagars ledighet.Tungt.
Vi har fått ett mycket tunt snötäcke så allting blir något ljusare. Det hann dock bli mörkt innan jag kom hem. Till min stora förvåning hade maken tänt ljuset vid entrén så julrosen välkomnade mig hem. Ibland kan dessa män överraska när man minst anar!

tisdag 1 januari 2008

Nytt år, ny blogg och nytt uterum.


För ett par månader sedan "surfade" jag plötsligt in i blogg världen. Innan detta hade jag ingen koll alls att det fanns så många intressanta bloggare. Trodde det var endast något för mina döttras kompissar och kändissar som ville synas och höras.
Det nya året för med sig rätt stora förändringar här hos mig. I förrgår vinkade vi av yngsta dottern på stationen och sent i går ringde hon från Surfers Paradis i Australien.Stora systern läser på höskola sen drygt ett år. Maken har någon slags ålderskris och tränar mest inför Vasaloppet.Plötsligt har jag tid för mig själv!Ploggtid!
Det blir mest trädgård så småningom. Tills dess har jag tack och lov mitt älskade uterum som vi byggde förra året. Vilket lyft för för vårt enkla 70-tals hus. Visserligen förkortades mitt liv med några dagar pga allt strul under bygget men nu sitter jag bara och njuter. Vilken härlig ljusterapi!